Sastojci (zajednu osobu):
50ml votke
10ml šećernog sirupa
25ml soka od limete
Dopuniti đumbirovim pivom
Priprema:
1. Sve sastojke osim đumbirovog piva ulijte u posudu koju možete zaklopiti (ukoliko nemate shaker poslužiti će primjerice termosica ili čak i prazna staklenka od krastavaca)
2. Dodajte 5,6 kocki leda u tu posudu
3. Jako promiješajte pokretima gore dolje da se svi sastojci izmiješaju i to radite 10sekundi
4. Ulijte u čašu preko leda i dopunite đumbirovim pivom
5. Dobit ćete piće kristalno čiste boje poput vode i ljutkasto kiselkastog okusa koje jednostavno okrepljuje
Klasični kokteli su jako zanimljivi u smislu da ih svi barmeni znaju, a svatko ih radi drugačije. Danas ću se dotaknuti Moscow Mulea. Koktela koji je gotovo sam proširio popularnost votke u Sjedinjenim Državama. Njegova povijest je jedna od zanimljivijih u smislu da su u New Yorku 1941. tri prijatelja sjedila za stolom restorana jednog od njih koji je taman počeo proizvoditi svoje pivo od đumbira. Drugi se bavio distribucijom votke, a treći distribucijom hrane. Bakrene čaše su bile zgodan marketinški trik za serviranje koktela koje je bolje zadržavalo temperaturu. Pivo od đumbira tek sada lagano hvata maha u Hrvatskoj iako je u Americi izrazito popularno piće i uglavnom je bezalkoholno. I tako su tri prijatelja odlučili spariti votku, pivo od đumbira i limun te su dobili koktel koji je poharao cijelu zemlju i lansirao Smirnoff u vrh industrije alkoholnih pića.
Originalno ga se serviralo u bakrenim šalicama i taj način serviranja je ostao do danas te se u koktel barovima tako servira. Unutrašnjost šalice je obično prevučena nehrđajućim čelikom jer bakar u dodiru s kiselinom ispušta otrov pa nije baš preporučljiv za ovakvu konzumaciju. Naravno nije nužno da se ovaj koktel servira u ovakvoj čaši već ga se može servirati u visokoj čaši s kristalno čistim štapićem leda ili u niskoj čaši za viski s kristalno čistom kockom leda. Možda ćete misliti da pretjerujem s kristalno čistim ledom, ali led je jedna od najljepših dekoracija svakog koktela. Moscow Mule je potekao u New Yorku, ali najviše se prodavao na zapadnoj obali u Los Angelesu. I s obzirom da je toliko ukusno piće, pogotovo nekome tko voli maloljutkast okus đumbira, nadišao je područje Amerike i sada se pije svugdje po svijetu. I zato je jedan od klasičnih koktela koje bi svatko trebao znati.
Pivo od đumbira je izuzetno bitno u ovom koktelu i kroz test i pogrešku najbolje pivo od đumbira u Hrvatskoj ima Harissa i možete ga naručiti ovdje:
Kroz Cocktail Empire distribuciju možete dobiti posebnu veleprodajnu cijenu. Javite nam se na email za sve upite.