Sirup od cimeta:
U lončić stavite težinski jednaki omjer šećera i vode te uz miješanje potpuno otopite šećer i smanjite vatru te dodajte dva razmrvljena štapića cimeta i ugasite vatru. Pustite da stoji par sati u šećernom sirupu prije nego ga procijedite u drugu posudu kroz sito.
Osnovni domaći amaretto:
200g badema bacite u jaki blender, dodajte mu 150ml tamnog ruma, 150ml votke, 50ml sirupa od javora, 50g smeđeg šećera (boljeu sirupu), par kapi narančine vodice, 100ml vode i izblendajte. Nakon toga uzmite krpu za cijeđenje sira i kroz nju provucite amaretto u lonac. Zagrijte lonac i dodajte 1 mahunu vanilije i pustite da se ohladi. Ostavite preko noći i procijedite u bocu.
Priprema:
1. U posudu za miješanje dodajte sve sastojke osim muškatnog oraščića
2. Začepite i miješajte potezima gore dolje 30 ak sekundi.
3. Nakon što ste promiješali dodajte led i još 20ak sekundi miješajte istim potezima
4. Ulijte u čašu bez leda
5. Naribajte muškatni oraščić na vrh čaše
Jedan od najboljih zimskih koktela koje sam ikada napravio spaja pomalo neobične sastojke u jedno izuzetno ukusno desertno piće koje ću vam ovdje predstaviti u profi izdanju za malo naprednije koji se žele više igrati sa sastojcima.
Flip je naziv za koktele u koje se stavlja cijelo jaje. Dakle žumanjak i bjelanjak.
Inače se bjelanjak stavlja da bi se dobila pjena i obično okus bjelanjka ne utječe na okus koktela. Žumanjak ipak doprinosi promjeni okusa koktela i to na način da mu daje kremu, punoću okusa i težinu. Definitivno nije za puno koktela, ali u ovom koktelu se jako dobro slaže s okusima.
Drugi sastojak koji ćemo koristiti je amaretto. Amaretto je gorko slatki liker dobiven od badema i koštica marelice kojem se dodaje smeđi šećer i razni začini poput vanilije. Mnogi od nas imaju bocu amaretta doma i ne znaju kako ju iskoristiti pa evo dobrog načina kako ju potrošiti osim u kolačima. U profi verziji ćemo napraviti sami svoj osnovni amaretto.